Raporty, analizy, informacje.

- Przygotowujemy raporty marketingowe na temat rynków zagranicznych w ujęciu branżowym.
- Opracowujemy analizy dotyczące możliwości rozwoju eksportu do poszczególnych krajów.
- Dostarczamy informacje o sytuacji finansowej głównych konkurentów na rynkach zagranicznych.

Rośnie włoski eksport serów

13.08.2015 | Autor: PBRZ | Branża: ROLNO-SPOŻYWCZA | Kraj: WŁOCHY

W 2014 r. wartość eksportu serów z Włoch przekroczyła 2,5 mld euro, co oznaczało wzrost o 3,1 proc. w stosunku do roku poprzedniego. Również w br. kontynuowana tendencja zwyżkowa. Według najnowszych ocen, eksport niektórych gatunków włoskich serów (np. Grana Padano, Parmigiano Reggiano, Gorgonzola czy Mozzarella) zwiększył się o ok. 10 proc.

Największym włoskim producentem serów jest firma Nuova Castelli, będąca obecnie w 20 proc. własnością jej twórcy, Dantego Bigi, a w 80 proc. należąca do brytyjskiego funduszu inwestycyjnego Charterhouse Capital Partners. Na pozycję lidera Nuova Castelli, producent m.in. serów Parmigiano Reggiano, wysunęła się po całkowitym przejęciu w lutym br. spółki Alival, czołowego krajowego wytwórcy Mozzarelli.

Adres:

ul. Villardczyków 1/19, 02-798 Warszawa

Kontakt

tel. (22) 408-18-17, email: biuro@pbrz.pl

Subskrybuje zawartość