Raporty, analizy, informacje.

- Przygotowujemy raporty marketingowe na temat rynków zagranicznych w ujęciu branżowym.
- Opracowujemy analizy dotyczące możliwości rozwoju eksportu do poszczególnych krajów.
- Dostarczamy informacje o sytuacji finansowej głównych konkurentów na rynkach zagranicznych.

Mniejsza produkcja i wzrost spożycia migdałów na świecie

26.02.2016 | Autor: PBRZ | Branża: ROLNO-SPOŻYWCZA | Kraj: ŚWIAT

Z powodu zeszłorocznej suszy w Kalifornii, na którą przypada ok. 80 proc. światowych dostaw migdałów, na rynku międzynarodowym pojawiło się mniej tych produktów spożywczych.

Według ocen amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA), produkcja migdałów w skali świata zmniejszyła się w kampanii 2015/16 o 1,6 proc., do poziomu 1020 tys. ton. Był to już drugi kolejny rok spadku: w porównaniu z sezonem 2013/14 redukcja wyniosła 4,2 proc. Gorszy wynik (900 tys. ton) osiągnięty został w kampanii 2010/11.

Spadkowej tendencji w produkcji migdałów towarzyszy wzrost popytu na ten artykuł (zwłaszcza ze strony krajów rozwijających się). Zdaniem USDA, w ub.r. światowe spożycie migdałów wzrosło o 6,5 proc., do 1034 tys. ton, a globalne zapasy tego produktu spadł o 39,2 proc., do 163 tys. ton. Najbardziej rośnie konsumpcja migdałów w Indiach I Chinach (w sezonie 2015/16 - o ok. 30 proc.).

Adres:

ul. Villardczyków 1/19, 02-798 Warszawa

Kontakt

tel. (22) 408-18-17, email: biuro@pbrz.pl

Subskrybuje zawartość